Modele centrosh me grep 2015

« U bashkuam DISA gra që punonim me grep. Qëndronim bashkë dhe punonim. Kemi krijuar mijëra MODELE Pune artizanale « , thotë Shpresa. AJO thotë se gratë Tani besojnë që me punimet që kanë bërë Mund të hapin një ekpozitë, madje besojnë se përmes pneu Mund të bëhen ndihmë për të tjerë. Duam të ndihmojmë njerëz në nevojë « , thotë AJO për BIRN. « Plan Albania » e mbështeti këtë Grup, Duke u ofruar trajnime të ndryshme për punë në bujqësi, ndihmesën e grave në prodhimet bujqësore, marketing dhe menaxhim, por Ndihma më e Madhe, sipas Shpresës, gjatë këtij Projekti u DHA në krijimin grupit të Punës për prodhimet artizanale me grep. Punën me grep AJO e ka marrë me Vete Kudo që ka shkuar ashtu si shumica e grave Shqiptare që bëjnë pajë, por më 1990 PASI Lindi fëmijën e pestë, një vajzë të cilës IA ka vënë emrin Kushtetua, Shpresa u paralizua. « Jeta është parcelle të papritura. Unë e Kam jetuar vështirë. E internuar në kohën e diktaturës.

E paralizuar në kohën e demokracisë. Por, NUK u përkula « , thotë Shpresa. Pas paralizës, Puna me grep Ishte e vetmja me të cilën AJO Mund të ndihmonte Familjen e SAJ. Prej asaj KOHE në 26 vjet AJO ka krijuar, bashkë me shoqet e SAJ PA Fund MODELE. Hysgjokaj, ashtu si pjesa tjetër e Myzeqesë, njihet kryesisht për prodhimet në sera. Fshati ndodhet në masivin e kodrave, Rreth 20 kilométra nga Lushnja në krahun verior të qytetit. Gratë punojnë përkrah burrave në bujqësi në shumicën e ditës, ndërsa në kohën e lirë DISA prej Tyre punojnë me grep. Vetëm DISA nga gishtat e secilës doré i binden 66-vjeçares Shpresa Krasniqi e paralizuar në të Errësira Trupin. Por Kaq i duhen për të mbajtur në Duar grepat me të cilët punon çentro, mbulesa, bluza e çfarë i Probajmo në mendje. Nëna e pesë fëmijëve është e detyruar të qëndrojë në karrocë prej 26 vjetësh, por NUK i është dorëzuar fatkeqësisë…. « Është një ëndërr, por duam ta bëjmë realitet »,-thotë Nazmie sharka, ndërsa Tregon punët e panumërta të dorës, ngjyrat dhe Modelet, AJO rrëfen Edhe se NUK e kanë pasur të lehtë.

« I Kam rritur ATA (fëmijët) me punën e dorës. Kur u paralizova Kam qarë. Thashë se NUK do të punoja kurrë, por Duke qarë, arrita mes lotëve të mbaja gjallë këtë profesion « , thotë Shpresa. « Kemi shumë punë të bukura. Që nga punimet e thjeshta, çentro, mbulesa tavolinash, karris, jastëkë, Deri dhe të bluza dhe veshje artistike të punuara me doré për fëmijë dhe të rritur, por Tani NUK Kemi Tani mbështetjen e Duhur « , thotë Shpresa. AJO është bërë Tani strumbullari i « organizatës » DHE dhoma e SAJ Vendi ku ATO mblidhen. « Fillimisht na SHIKONIN me SY tjetër. Si të papuna. Si gra që NUK dilnim në Ara, por kalonim kohën me thashetheme. Pastaj Kur panë punimet, Trikot, velenxat, mbulesat punimet çentro, e Plot të Tjera që krijonim përditë, ndryshuan dalëngadalë qëndrim.

Shpresa për ta ka qenë një frymëzim. « Imagjinojeni! NUK lodhet kurrë. I QESH fytyra dhe i këndojnë Duart. Edhe PSE është e sëmurë. Kurrë NUK ankohet, ka emplois të Madhe dhe na frymëzon « , – thotë Drita rrasa. Në punishten e grave të Hysgjokajt. Foto: Arben velo/Birn AJO bashkë me flutura toskën, Nazmie Lekë, Drita rrasën dhe Rake xhepexhiun nga hysgjokaj i lushnjes, janě bashkëthemeluese të shoqatës « darsia », e CILA Tani bashkon 70 gra të fshatit të cilat punojnë dhe tregtojnë punë Dore, me të cilat ndihmojnë familjet. « Kemi shumë dëshirë të krijojmë tregun tonë.

E dimë që do ta gjejmë sepse këto punime artizanale kërkohen shumë « , thotë Flutura Toska, një prej nismëtareve të grupit.